Tekst: Camilla Gilje Thommessen

En gruppe kvinner i luftige kjoler med vannkanner på hodet og i armene og barn svinsende rundt på veien er et klassisk bilde på hverdagslivet i Sindh-provinsen i Pakistan. For mange er oppgaven både tidkrevende og tung.

– Som kvinnen i huset har jeg ansvar for mye, deriblant å skaffe vann. Men jeg slet med å få tid til alt siden det meste av dagen gikk til vannhenting, forteller Sughran Bibi (32) som bor i Dur Muhammad Brohi i Jacobabad.

Pakistansk Røde Halvmåne har, med støtte fra Norges Røde Kors, installert 187 vannpumper i 18 landsbyer. Dette gir 21 966 mennesker tilgang til rent vann. Foto: Pakistansk Røde Halvmåne

187 vannpumper fra Røde Kors 
To ganger om dagen gikk hun 10 km til en vannpumpe – alltid sammen med andre kvinner for å føle seg trygg og ha selskap på veien. Mange andre landsbyer i området hadde samme utfordring med begrenset tilgang til vann.
 
For å bedre helse- og hygieneforholdene og gjøre hverdagen enklere for kvinner og barn, har Pakistansk Røde Halvmåne, med støtte fra Norges Røde Kors, installert 187 vannpumper i 18 landsbyer.
 
Endelig tid til å jobbe med andre ting
– Familien min er sunnere og gladere, og det er jeg også. Før måtte jeg spare veldig på vannet, men nå har jeg nok til både matlaging, rengjøring, klesvask og kroppsvask, sier Sughran Bibi om livet etter at pumpene kom på plass. 
 
Hun viser frem et håndlaget teppe og smiler: – Jeg har laget dette! Jeg har nå fått tid til å jobbe med håndverk som jeg kan selge for å tjene penger til familien.
 

Vann i Pakistan

  • Pakistan er blant de 10 land i verden der flest mennesker mangler tilgang til rent vann.
  • 16 millioner mennesker har ikke annet valg enn å bruke urent vann.  
  • 46 prosent av befolkningen kan ikke vaske hendene hjemme med såpe og vann. Faren for sykdommer som diaré er derfor stor.
  • Norges Røde Kors støtter Pakistansk Røde Halvmåne med vannprogrammer i 8 distrikter.
  • Totalt får 21 966 mennesker tilgang til rent vann gjennom programmene.
  • Røde Kors bidrar blant annet til vannpumper, latriner og opplæring i håndvask, mathåndtering og renhold.

Kilder: WHO, WaterAid